DİYARBAKIR / SUR - Tevfik Fikret Ortaokulu

Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuz binasını ilk olarak 1879 yılında Diyarbakır'da vali olarak bulunan İzzet Paşa, bir katlı olarak yaptırmıştır. Ödenek bulunmadığından ikinci katını yaptırmadan inşaat durdurulmuş. İzzet Paşa'nın Diyarbakır'dan ayrılmasıyla yerine tayin edilen Vali Semih Paşa 1882 yılında ödenek bulup inşaatı devam ettirmiş. Okulumuzun ikinci katını da yaptırdıktan sonra Askeri Rüştiye olarak öğretime açmış, Askeri Rüştiye 1903 yılına kadar faaliyet gösterdikten sonra kapatılmıştır.

Boş kalan Okulumuz Erkek Sanat Okulu'na tahsis edilmiştir. 1908 yılına kadar 5 yıl Erkek Sanat Okulu olarak hizmet vermiştir. 1908 yılından itibaren ismine ulaşamadığımız 6 sınıflı ilkokul olarak hizmete sunulmuştur. 10 yıl ilkokul olarak hizmet veren okulumuz 1918 yılında tekrar Erkek Sanat Okulu'na devredilmiştir. Tamirat nedeniyle bazı ilave ve tadilatların yapılacağı söylenerek 8 yıl kullanılamamıştır.

1934 yılında onarımı tamamlanan okulumuz Akşam Kız Sanat Okulu'na tahsis edilmiştir. 4 yıl akşam Kız Sanat Okulu olarak hizmet verdikten sonra İsmet Paşa İlkokulu bugünkü binasına taşınmıştır. İsmet Paşa İlkokulu okulumuzda 1945 yılına kadar öğretim yapmış sonrasında bugünkü binasına taşınmıştır. Böylece yeni bir kadroyla okulumuz Yeni İlkokulu olarak hizmete açılmıştır.

1945'ten 1974'e kadar 2 katlı olarak Yeni İlkokul adıyla hizmet veren okulumuz çevrenin eğitim-öğretim ihtiyaçlarına karşılık gelemediği için boşaltılıp öğrenci ve personelimiz geçici olarak Ali Paşa ve İnönü İlkokullarına yerleştirilmiştir.

20 Temmuz 1974'te okulumuz, temelinden yıkılarak eskiden güney olan cephesi bu defa batıya bakacak şekilde 3 katlı olarak yapılmıştır. 1975-1976 eğitim-öğretim yılında öğrenci ve personel toplanmış bugüne kadarki eğitim-öğretimine devam etmiştir.

Yayın: 21.10.2019 - Güncelleme: 23.12.2019 20:06 - Görüntülenme: 628